Romeinen

12-06-2013 14:58

Oude systemen voor water aan- en afvoer

 

Het Romeinse aquaduct

De Romeinen bouwde vele aquaducten om het water te transporteren naar de steden en industriële gebieden. Rome was de stad met de meeste aquaducten, dat waren dus 11 aquaducten over een periode van 500 jaar tijdens de regeringsperiodes van 36 keizers. De Romeinse aquaducten behoren de grootste technische prestaties van het oude Rome en haalde een technische norm die zelfs in de 1000 jaar erna nog niet eens net zo goed waren als deze aquaducten. Er zijn nu nog veel steden in Noord-Afrika die deze technieken gebruiken voor hun watervoorziening.

  

 

 

Het ontstaan van de aquaducten

In het Romeinse rijk waren veel natuurlijke waterbronnen overvloedig aanwezig om zo het volk in de stad van water te voorzien. Het idee hieruit was om rond deze bron een verzamelbassin te bouwen, waarvandaan het water door de kanalen naar de publieke fonteinen stroomden. Er is geen enkele reden om te zeggen dat deze fonteinen dichtbij of bijna bij de bron stonden, en zeker niet dat het kleine kanaaltjes waren. Dit is jammer genoeg niet te achterhalen vanuit historische bronnen, maar er zijn wel vele voorbeelden van Romeinse bouwwerken bewaard gebleven, deels in minder goede staat. Er werd veel aandacht gegeven aan het onderhoud en het versieren van de fonteinen, waar de mensen hun water konden halen. Hun fonteinen werden steeds gewijd aan een god of held, waardoor ze bijna magische krachten bezaten hierdoor werden de fonteinen een soort statussymbool.

De stand van het aquaduct in het Romeinse rijk

De totale lengte van de aquaducten voor de stad Rome wordt geschat tussen 420 en 500 km. Toch liep slechts 47 km hiervan bovengronds: de meeste Romeinse aquaducten lagen onder de grond. De reden om ze ondergronds te bouwen was om het water vrij van ziekte te houden (lijken van dode dieren mogen niet in het aquaduct terechtkomen en kunnen daar zo geen epidemieën veroorzaken) en het hielp de aquaducten ook nog tegen vijandelijke aanvallen beschermen. Bovendien bleef het water in de grond lekker fris.